De Vossewakers

In een periode waarin er in Oeteldonk maar ook in Dun Birrekoal meer clubs opgericht werden waren de De Vossewakers na de Koalstampers, De Doofpotters, De Happetappers en de Durpsnesters de vijfde vereniging in Dun Birrekoal. Op 13 augustus 1967 was de oprichting een feit. De naam werd afgeleid van de toenmalig kastelein van Herberg De Prins, A. Vos. In hetzelfde najaar wordt de eerste carnavalswagen gebouwd in een schuur bij Leo en Tiny v.d. Heijden in het Woud. Thema …. Vernieuwing van Dun Durspsherd ….. Tiny v.d. Heijden maakt samen met Mari v. Doorn onze mascotte Teun.

De Vossewakers zijn al snel een zeer actieve vereniging met grootse activiteiten als reepwedstrijden en een voetbaltoernooi voor CV verenigingen. Ook Barakken en Sigarenroken werden bekende activiteiten van de Vossen. Bouwen van wagens is door de tijd heen een niet weg te denken activiteit. We winnen de grote optocht minimaal 15 keer. In 1987 wordt De Bende opgericht en direct het liedjesfestival gewonnen met Ik Vuul mun eige un bietje Balkum. Een jaar later wordt dit herschreven naar het Vossewakerslied, Ik vuul mun eige ‘ne Vossewaker. De Bende wordt een van de betere kapellen van Dun Birrekoal en wint met nummers van diverse stijlen meer dan 10 keer het liedjesfestival. In januari 94 brengt De Bende samen met De Hofkapel de CD DubbelOp uit. In januari 1991 wordt het eerste Internationaal Gemengd Muziekfeest georganiseerd, een activiteit die nog jaarlijks een volle Prins trekt.

Inmiddels hebben De Vossewakers 6 grote prinsen aan Dun Blaouwun Beer geleverd.

De Vossewakers zijn anno 2012 de grootste club van Dun Birrekoal en met een constante aanwas van nieuwe leden zijn activiteiten als Muziek, Slagers, Wagenbouw en Muziekfeest nog jaren gegarandeerd.